fbpx

Post Detail

Изготвяне на статии - копирайтинг услуги

Как да пишем „пристрастяващи“ статии?

Една статия трябва да “погълне” читателя. Направете така, че да иска още и още, все едно е получил парченце шоколад, но е готов на всичко, за да изяде и останалата част. Знаете ли кое е най-сложното? Нямате много време – трябва да впечатлите не с първия абзац, а още с първото изречение.

В това се крие голямото предизвикателство. Изглежда ви трудно, нали?! И така да е, един контент специалист няма право да се отказва. Трябва ви ясно изградена концепция от добро съдържание и правилна техника. Това са двете основни “съставки” на “пристрастяващата статия”.

6 важни стъпки за писане на “пристрастяваща” статия

Стъпка 1 : Използвайте трика на “първото впечатление”

Напишете увлекателно първо изречение. Трябва да впечатли и да отнесе аудиторията към дълбините на текста. Повярвайте, че най-ценното време е това, което сте отделили за началото на статията. От това зависи по-нататъшния провал или успех. Не е задължително да е пряко свързано с текста -измислете нещо смешно (ако степента на официалност го позволява), нещо трогателно, направете някакво интересно сравнение (например като моя увод за шоколада – кой не обича шоколад?)

Стъпка 2 : Придържайте се към добро структуриране на текста

Хората не обичат хаоса, което означава, че ще подминат подобни статии. Направете предварителен план за заглавието, подзаглавията, абзаците и изброяването чрез булети. Читателят би бил изключително доволен, ако има възможност да “сканира” текста с един поглед.

Това често е сред първите реакции. Ако се спре на нещо минимално, което да го заинтригува, ще се върне отначало и ще прочете всяка една дума. Мнозина считат за незначителен този силен “коз”. Не е достатъчно да пишете полезна информация, трябва да я поднесете по уникален и подреден начин, за да достигне до повече хора

Стъпка 3 : Ангажирайте вниманието на читателя

Трябва да накарате човек да се зачете, като засилен влак, който не може да спре. Задължително е съдържанието да бъде фино – без излишно натрапване, със стойност и водещо леко към “фунията на продажбите”.

Моментът на “скъсване на нишката” е много тънък, а правилните думи ще превърнат интернет потребителите от потенциални към реални клиенти. Важно е как ще си “изиграете картите”. Точната поредица от статии може да ви издигне пред преките ви конкуренти.

Стъпка 4 : Накарайте читателя да любопитства

Не оставяйте онлайн потребителите да се отегчат или да преминават през редовете на статията, която сте написали. Не трябва да се разсейват, а за целта думите трябва да будят интерес. Тук може да използвате т. нар. “семена на любопитството”, описани от автора Джозеф Шугерман.

Според него, в края на всеки параграф трябва да се поставя кратко изречение, което да подтиква читателя да продължи с четенето. Такива са например : “Нека обясня”, “Прочетете по-нататък, за да разберете”, “Но има още”, “Сега идва добрата част” и други.

Стъпка 5 : Заложете на личната комуникация

Знаете ли, че една статия може да накара всеки поотделно да се почувства специален? Как? – чрез личната връзка. Всеки има нужда от това, макар и в писмена форма (вероятно много пъти сте се поставяли или сте се чувствали като персонаж от книгата, която четете).

Премахнете бариерите и накарайте отсрещната страна да ви почувства като приятел. Как да пишете по този начин? Използвайте активен глас, защото олекотява четенето. Използвайте прости думи, защото читателя очаква да разпусне. Използвайте бяло пространство, за да задържите читателя. Най-общо казано – не пишете за никого, винаги насочете думите към някого!

Стъпка 6 : Накарайте читателя да “кима”

Може да си направите експеримент, като помолите някого да прочете цялата ви статия. Вашата задача е да стоите отстрани и да наблюдавате. Започне ли да “кима” одобрително съответното лице – свършили сте си работата повече от перфектно. Получили сте заветното “ДА”. Трябва да хармонизирате вашите читатели с посланието си.

Знаете ли какви твърдения трябва да буди текста, за да предизвикате “кимане”? Такива, които са верни (точни данни и факти), нещо интересно (завладяваща история), информативно (ценно, полезно, с точни инструкции).

 

 

Spread the love

One Comment

  1. 17.02.2021 at 15:49

    샌즈카지노

    Отговор

    Highly energetic post, I liked that a lot. Will there be a part 2? Grayce Lars Synn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

MenuHome