fbpx

Post Detail

Изготвяне на статии - копирайтинг услуги

Кои са основните познания за създаване на успешна маркетинг стратегия за съдържание

Защо ви е необходима маркетингова стратегия за съдържание?

Ако до този момент само сте чували, че е желателно да имате разработена маркетингова стратегия за съдържание, то днес е по-скоро неизбежно. Развитието на бизнеса ви се нуждае от план за контент повече от всякога. Независимо дали току що започвате да работите по изграждането му, или разполагате с него отдавна – трябва да работи във ваша полза.

Маркетингът, насочен към съдържанието, може да „будува“ цяло денонощие, ако е съобразен с най-важните аспекти. Налага се спешно да отделите колкото време време е необходимо, за да се сдобиете с функционален план за изготвяне на съдържание. Не се страхувайте от грешки и нови опити – те са част от „живота“ на всеки бранд.

Създаване на маркетинг стратегия за съдържание

Запознайте се с някои важни стъпки, през които трябва да преминете, за да бъдете успешни в бизнеса. Пътят до достигане на правилната концепция може да се окаже тежък и дълъг, но това не бива да ви спира. Променете даден ход, ако забележите, че нещо се обърква. Не се страхувайте да редприемате действия. Наблегнете на важните моменти за създаване на качествено съдържание.

Определете целите на маркетинг съдържанието ви

Всяко действие е подтикнато от намерение. Концепцията ви може да е в различни посоки – не трябва да се бърка само с крайните продажби. Те остойностяват вашите усилия, но първо трябва да се насочите към стремеж за по-висок трафик на уеб сайта ви, посещенние н фейсбук страницата ви и т.н.. Помислете с какво желаете да стартира вашата маркетингова стратегия за контент.

Отговорете си на някои важни въпроси : Защо го правя? Мога ли да подтикна към действие повече потенциални клиенти? Какво трябва да предизвика съдържанието на бранда? – по-висока популярност, поддържане на лоялни отношение и задържане на настоящите клиенти, генериране на нови клиенти или нещо друго.

Покажете кои сте вие и какво можете да предложите

Всеки бранд се характеризира със своята индивидуалност – това налага и уникална програма за съдържание. Покажете на света, че се отличавате от останалите, и то не просто с нещо, а с много. Направете така, че потенциалните клиенти да нямат много време за мислене – да кажат “Да” на момента. Изградете ядрото на маркетинг съдържанието и всичко важно около него. Представете личната си история и работете за непрекъснато усъвършенстване. Само така ще започнете да предлагате най-доброто.

Обмислете добре аудиторията си

Определянето на аудиторията, към която целите да насочите  написаното съдържание, е всъщност определяне на вашите потенциални клиенти. Трябва да заинтригувате таргетираната група, за да се превърнат в купувачи на вашите стоки. Често този важен аспект не се преценява правилно, особено за начинаещите в областта на маркетинга. Само опознавайки посетителите в сайта ви, може да създадете конкретен текст за тях.

Техните желания трябва да бъдат преобразувани в съдържанието, за да бъде ценно за тях. Ако пък вече сте “навлезли в дълбоки води” в сферата на маркетинга, целта ви може да е придобила друг вид. Тогава направете втори преглед и се заемете с нови пазарни проучвания. Това ще ви тласне към нов мироглед – разширяване на текущия пазар или запазване на текущата публика, но с по-добри крайни резултати.

Одит на маркетинг съдържанието

Постигането на целите е измеримо чрез правилните показатели. Използвайте маркетингови елементи, за да разберете дали сте на правилния път. Трябва да изберете такава рамка за измерване, която да е адекватна на това, което желаете да проследите. Поведението на клиентите понякога може да е противоречиво, но не е изключено и да се дължи на концепцията, която сте заложили. Използвайте различен тип съдържание и преразгледайте миналото на бизнеса ви, за да видите накъде се движите и какво евентуално можете да промените.

Определете типа съдържание, което искате да създадете

Публикуване на статии в блог

Блогът има способност да привлича нови посетили, ако сте редовни в публикуването и съдържанието е полезно. Естествената реакция на заинтригуващите е да споделят в социалните мрежи, което прави публикацията видима от още повече хора.

По принцип по-дългите текстове могат да дадат много повече информация, но трябва да експериментирате, защото понякога дължината обърква и отегчава. Трябва да проучите “вашите гости” в уеб сайта.

 

Електронна книга

Електронните книги са една стъпка по-напред в стратегията за маркетинг на съдържанието от блог постовете. Те се създават по-рядко, но имат много добър ефект. Самото заглавие трябва да грабне, за да се “запали искрата”. Предоставянето на възможността за безплатно изтегляне на създадената от вас електронна книга ще подбуди интереса у читателите.

Така може да получите списък на заинтересувани лица,  на които да приложите имейл маркетинг на по-късен етап. Възможно е да получите веднага формуляр, съдържащ информация за лична обратна връзка, за получаване на книгата. Това е маркетингов трик, с който ще предоставите стойност, а ще привлечете повече посетители към бизнеса си.

Социална медия

Социалните медии са най-мощното оръжие за реклама на съдържанието ви. Там хората прекарват свободното си време, работят, комуникират и други. Все по-трудно става да откриете някого по телефона или в дома му, но от социалните платформи не отсъсъстват.

Това означава, че много лесно можете да попаднете пред очите на всеки. Важно е да имате правилната контент стратегия, която изисква оригиналност и качество. Използвайте повече социални мрежи. Направете бизнеса си популярен чрез силно присъствие навсякъде – Facebook, Instagram, LinkedIn, Snapchat, YouTube и други. Публикувайте това, което се очаква от вас.

Видео

Създаването на видео ще ви ангажира в по-висока степен, спрямо писането на съдържание, но усилията ще ви се отплатят в бъдеще. Видеата привличат вниманието в пъти повече, защото се споделят много по-често. Имайте предвид, че вероятността за показване е минимум 40 пъти по-голяма, спрямо написаното. Хората са настроени психически, че визуалният маркетинг на съдържанието не ги натоварва така, както да вникнат в даден текст. Макар написаното да е на достъпен език и да кажете много повече, вниманието е по-силно насочено към видеоклиповете.

Препоръки

Така ще покажете заинтересованост към лицата. Всеки има нужда от специално отношение. Разкажете им история и дайте насоки за решаване на определен проблем. Заявете ясно и отчетливо, без прекалена натрапчивост, че вашият бизнес може да им бъде от огромна полза.

Това е гъвкав вид маркетинг на съдържанието. Всичко, което решите, може да вмъкнете в блог постовете, в електронната книга, в инфографиките и други. Целта да е да ги убедите, че вашите продукти или услуги са най-добрите. Направете атестация, за да изберете правилните клиенти, към които следва да подходите деликатно.

Темплейти

Темплейтите или т.нар “шаблони” улесняват аудиторията многократно. Използваните инструменти за шаблони са удобен формат на съдържанието, което отново показва грижовно отношение. Търсеният ефект е да спестите време на своите клиенти и да ги улесните по някакъв начин. Генерирането на позитиви за бизнеса ви няма да остане на заден план, а и така ще поддържате интереса на аудиторията в бъдеще. Не пропускайте тази важна част от контент стратегията.

Инфографики

Инфографиките имат способност да “завладяват”. Данните, които желаете да представите, могат да бъдат визуализирани по-впечатляващо от думите. Това е тип формат на съдържанието, който се използва за посочване на голям обем информация по лесен, разбираем начин, в съкратен вариант. Не изисква кой знае какви време и усилия, за да  се направи шаблон и да се създаде инфографика за аудиторията ви.

Приносът на инфографиките за бизнеса се увеличават все повече, макар някои да ги наричат куп разхвърляни илюстрации и цифри, оформени в дълга снимка. Съществуват различни видове, всяка от които разполага със свои предимства.

Създайте конкретен план за подобряване на съдържанието

Не мислете, че със създаване на каквото и да е съдържание, ще се изкачите до върха. Текстовете трябва да са на високо ниво във всеки един момент. Стремете се към постигане на разпознаваемост сред множеството брандове.

Търсете маркетингови канали за подобряване на съдържанието или пишете това, което се очаква насреща. Подканете потребителите към действие. Опитайте се бързо да ги прекарате към “маректинговата фуния” от потенциални в реални клиенти. Имайте предви обаче, че на различните етапи от нея, потребителите имат нужда от различен тип съдържание.

Публикувайте и управлявайте съдържанието си

Направете маркетингов план на съдържанието поне за месец. Запишете на календара си кога и какъв тип статия да публикувате. Важно е да има баланс в тематиката и да се придържате към областта, която желаете да развиете. Правилното съдържание ще ви донесе по-висок трафик към уеб сайта, както и повече популярност на бранда. Не мислете, че за реализирането на някои идеи в контента има много време, а започнете да планирате заглавията от сега. Най-важните части в управлението на съдържанието са свързани със създаване, публикуване и анализ. Не разчитайте на продажби само на големите празници през годината като Великден, Коледа, Нова година, “Черен петък” и други.

 

 

 

Spread the love

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

MenuHome