fbpx

Post Detail

Изготвяне на статии - копирайтинг услуги

5 топ предложения за работа на свободна практика

5 топ предложения за работа на свободна практика

Напоследък “фрийлансър” е нещо като „последен писък на модата“. В социалните мрежи и по медиите непрекъснато се шуми около прозвището. За някои звучи несериозно, защото традиционното присъствие в офиса е премахнато, но всъщност заеманите длъжности са повече от сериозни. Това е  общо понятие за професия на бъдещето.

Можете да преминете плавно към нея или да се „хвърлите в дълбоките води“. Избраното от вас начинание може в началото да ви носи допълнителен доход, а в последствие да се превърне в основен източник на финансови средства. Напоследък доста хора около мен се чудят как по никое време „фейсбук приятелите“ им се отбелязват от фитнеса, от мола или от различни кафета и ресторанти.

Не трябва ли да работят през деня като всички останали? Нормално е в такива случаи да се прояви лека завист, но всъщност вариантите са два – или “нехранимайковците” (извинявам се за израза) се увеличават, или хората се ориентират към онлайн бизнеса. Положителното при второто е, че вероятността младите да останат в България е по-голяма. Предимството при упражняване на онлайн дейност е, че клиентите не са локализирани само на едно конкретно място.

5 Топ предложения за работа като Фрийлансър

Копирайтър

Копирайтингът набира широка популярност, а необходимостта от кадри расте всеки ден. Започват да се назначават служители на работни места, чиято цел е да се запознаят с бизнеса от самото ядро.  Неминуемо обаче, е най-доброто предложение за свободна практика. За да упражнявате дейността не са нужни само добри граматически и пунктуационни умения – трябва да го чувствате като ваше призвание.

Безумие е да се водите от фактора, че се изкарват „лесни пари“, защото съвсем не е така. Тук дори съответното образование не е толкова важно, колкото страстта към това, което правите. За да се справите с дадена поръчка за създаване на съдържание, понякога е необходимо повече време, а понякога двойни усилия.  Това се дължи на факта, че областите в бизнеса са многообразни.

За да предоставите качествен текст, трябва да сте добре запознати с бранда, да изследвате дейността и главната конкурентна ниша. Клиентите очакват от един добър копирайтър да предложи ценнност на читателите. През голяма част от времето ще имате нужда от четене и усъвършенстване. Преди да се насочите изцяло към контента и да започнете да се изграждате като професионалисти, помислете дали сте склонни на големи усилия и дали ще се чувствате щастливи.

Виртуален асистент

Виртуалният асистент е типичен “офис асистент”, който върши задълженията си от дома. Има само един неприятен момент в това предложение за работа – задачите могат да бъдат разнообразни, обемни и непредсказуеми. Докато един копирайтър е наясно какво ще получи в замяна (възнаграждението се определя на база брой думи за определен срок), то виртуалният асистент може да бъде така да се каже експлоатиран.

Възможно е в ежедневните ангажименти да са включени множество административни дейности, свързани с комуникация по телефон, писмена кореспонденция с клиенти и сътрудници на фирмата по имейл, поддържане на чат кореспонденция, обработка на данни, планиране на срещи на работодателя, управление на текущи проекти и други. В случай, че собственикът на компанията разполага с онлайн магазин би могъл да ви възложи доста извънредни задачи. Запознайте се с условията предварително, за да не се почувствате излъгани от офертата за надомна работа.

Уеб разработчик или програмист

Това също е професия, чието заплащане е на база извършена работа. Не е нужно да сте обект на стриктно наблюдение, както е в офис обстановката. Уговорката за авансово или цялостно плащане може да се направи предварително. По този начин ще се намали вероятността за злоупотреби и ще се увеличи доверието по сделката. Всичко ще е ясно от самото начало.  

Разбира се, звучи привлекателно, още повече като възможност за свободна практика, но са необходими доста специфични умения. С много желание може да ги придобиете, но като цяло сферата на дейност не е сред лесните. Трябва да имате минимални познания, за да започнете с подобен бизнес – стартирайте обучението си с HTML, CSS и WordPress.  В бъдеще се предполага още по-голяма нужда от подобни спеациалисти. Присъствието чрез изграждане на уеб сайт и онлайн продажби е много по-често явление днес от физическия магазин .

Фотограф на свободна практика

Фотографията е креативна професия, която изисква не само умения, но и да сте привлечени от това, което правите. Замислете се добре дали обичате  да използвате апарат в продължение на много часове и да измисляте “сценарии”. Трябва да сте наясно, че клиентите ви ще бъдат твърде различни и трябва да умеете да изкарате на показ най-добрата им страна.

Ще бъдете фотограф на кучета, ще имате задачата да отбележите най-важните моменти от  някои събития (годишнини, сватби, кръщенета и рожденни дни), ще се налага да правите портретни фотосесии, снимки за представяне на бранд или ще снимате нечий начин на живот. Всичко изброено е много отговорно, а удовлетворението на клиентите зависи изцяло от вас.

Оптимизация за търсачки (SEO)

Този вид фрийлансър възможност не е просто професия – изисква придобиване на умения и непрекъснато развитие. Най-общо казано представлява процес на оптимизиране на даден уеб сайт по ключови думи, свързани със съдържанието му, за да се класира на челните позиции в търсачките. Основният фокус трябва да е насочен към Google, тъй като е най-често използваната търсачка.

За да работи добре сайта, който поддържате, трябва да сте в синхрон с новите алгоритми. Необходима е голяма задълбоченост – само теорията няма да ви свърши работа. Полезно е да знаете много за търсачките, но по-важно е да разполагате с ноу-хау, за да постигнете резултати. Клиентите имат очаквания, които трябва да оправдаете.  Получаването на стабилен доход от упражняването на тази дейност изисква огромни усилия.

 

Spread the love

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

MenuHome