fbpx

Post Detail

10 Съвета за писане на по-бързи текстове

Най-голямата трудност, която срещат копирайтърите (начинаещите, твърде ангажираните и вече леко отегчените), е бързото писане на точните думи, събрани в един добре завършен текст – полезен, правилно структуриран, увлекателен и т.н. Истината е, че не всеки ден е един и същ, но често отправяме лични обвинения, защото не можем да се справим толкова бързо с ангажиментите, които сме поели.  Нормално е – понякога сме по-изморени, по-разсеяни, а друг ден може би истинска фурия. Ето и някои съвети, с които бихте могли да подобрите бързината на писането на текстове.

Освободете съзнанието си от негативни мисли

Ако сте начинаещи копирайтъри, вероятно сте доста неуверени. Един важен съвет тук е да забравите за изрази от типа: “За нищо не ставам”, “Аз не съм креативен”, “ Кой ме излъга, че мога да пиша”? Това е абсолютен противник на желанието ви за надграждане и превръщането ви в успешен контент маркетинг специалист.

Вдъхновението трябва да дойде от вас самите, никой не може да ви помогне. Съзнанието може да бъде най-голямата пречка, но и най-добрия съюзник на един писател, така че вие решавате в какво да го превърнете. Обърнете негативните думи, които звучат в ума ви, в нещо положително: “Писането е моето призвание”, “Аз знам, че мога”, “Вярвам, че ще се превърна в добър експерт”, “Ще бъда сред топ копирайтърите”.

Очакванията за бързина трябва съответстват на текущото ви ниво

Нормално е при всяко ново начинание да се справяте по-мудно и да ви е необходимо повече време за една задача. Това е общо правило. Не си мислете, че ще седнете и ще наберете 1000 думи за 20-30 минути на компютъра си. С повече практика, опит и придобиване на увереност всичко ще започне да се получава по начина, който очаквате. Просто имайте търпение!

Не надхвърляйте прекалено много очакванията си, за да не се “спънете” още в началото на практикуването на професията. С времето ще придобиете рутина, ще съкратите времето за търсене и проучването, а думите ще започнат буквално да се “леят”. 

Поставяйте си реалистични и достъпни цели за писане

Целите трябва да съответстват на нивото, в което се намирате. Да, трябва да се подобрявате, за да се развивате, но в началото “правете по-малки крачки”. Започнете с кратки статии и се стремете към постигане на качество, а не към бързина (макар че в бранша често са нужни “спешни” статии). Постепенно ще усетите как започвате да пишете с лекота- все повече и повече. Трябва да си дадете шанс и създаване на ясен модел за успех.

Може да започнете с една статия на ден или дори на седмица – не е страшно. Важното е да бъдете дисциплинирани – през останалото време четете книги, статии на добри копирайтъри, искайте съвети от други колеги (ако имате такива в обкръжението си), възползвайте се от безплатните консултации, които дават професионалистите в сферата. 

Открийте най-продуктивното си време за писане

Най-продуктивното време за писане е индивидуално за всеки копирайтър. Аз, например, предпочитам да стана рано сутрин, дори и да ми се спи леко. За мен утрото е най-продуктивно до обедните часове. Има хора, които не могат да стават рано и работейки от домовете си, спят до обяд. Т. нар. “нощни птици” са много често срещано явление, т.е. тези, които работят през нощта.

Изпълнете задачите си тогава, когато вие се чувствате най-добре – когато сте кипящи от енергия и с бистър ум!

Писането е умение, което се придобива (подобно на ходенето, карането на колело и т.н.)

Защо си мислите, че писането е свръх сложно уравнение, което не можете да решите. Напротив, с времето се превръща в рутина, като всяка друга професия. Превръща се в естествено умение. Днес нито ходете ви се струва нещо сложно, нито управлението на велосипед, нито шофирането (на вече опитните шофьори). Но, някога са били трудни и сте се справили. 

Навлизайки по-бавно в бранша, ще се справите. Писането е вид общуване, на което е способен всеки – тип изразяване по всяко мнение. Просто трябва да вложите малко индивидуалност, да практикувате и да четете. Пишете чернови, коригирайте, потърсете нова информация, за да представите уникален текст.

Не се опитвайте да бъдете гений

Да, важно е да бъдете иноватори, да представите прегледна, полезна и интересна информация, но няма как да намерите нещо толкова различно от вече наличното в книгите, в интернет и т.н. Също така, имайте предвид, че перфекционизмът понякога може да ви отведе към бърз и сигурен провал, към безсилие, че не може да сътворите нещо ново. 

По-важното е да съумеете да представите информацията чрез свой почерк. Вмятането на някои малки “късчета” могат да ви отведат към пътя на успеха. Знаете ли какво е доказано голям парадокс с най-голямата доза истина? “Освобождаването от оковите на гений” в собствената ви представа ви превръща в гений за читателите.

Проучете предварително темата, на която трябва да пишете

Един истински контент специалист винаги трябва да прави проучвания, особено ако тематиката е по-непозната. Едно качествено изследване, изложено в текст с конкретна дължина, е умение на добрия копирайтър. Ние, копирайтърите, сме като разследващи полицаи, но от малко по-различно естество.

Днес дори можем да се наречем щастливци – заобиколени сме от всякакъв вид информация, навсякъде. Списания, книги, уикипедия и Великия Google. Търсенето е лесно, бързо и удобно!

Организирайте идеите в главата си преди да започнете да пишете

Независимо през какво изследване сте преминали – кратко или задълбочено, писането ще бъде по-лесно, ако имате някаква идея за подзаглавията и абзаците. Нали запомнихте, писането е просто умение. Частта с изкуството в писането се крие в плана. Точно това казва и Дейвид Фриксел в книгата „Пишете по-бързо, пишете по-добре”:

„След като материалът ви е организиран – първо в главата, а след това върху хартия – останалото е само дърводелство. Истинското изкуство се крие в разработването на плана, писането е просто занаят. „

Няма нищо срамно в написването на лоша чернова

Черновата е вашият работен документ, който може да моделирате до постигането на съвършенство (само не забравяйте за думите прекаления перфекционизъм, който понякога пречи). Няма нищо срамно да напишете чернова, която не ви харесва, важно е, че имате идея. Редактирането е нещо, което се случва ежедневно в писането. Обърнете внимание на ключовите точки, разширете или съкратете текста и ще получите материала, който очакват вашите клиенти. 

Редактирайте смело

Понякога създадената чернова може да представлява истинска бъркотия, но това не трябва да ви притеснява. Не изпадайте в паника и ужас, дори текстът ви да изглежда супер неразбираем, хаотичен и семпъл. Етапът на редактиране винаги ще ви спаси. Ако мислите, че сега не сте в състоятелност да се справите блестящо, разнообразете с нещо друго – разсейването винаги върши добра работа.

Преминете на мощно редактиране – стилистически грешки, правописни, изпуснати букви, промяна на параграфи или на дума, две. Не забравяйте, че читателите очакват кратки и прости за разбиране изречения

Spread the love

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

MenuHome