fbpx

Post Detail

контента

5 Съвета на Кърт Вонегът за по-добро писане и моята гледна точка за уеб контента

Малко за живота на Кърт Вонегът

Кърт Вонегът е един от най-запомнящите се творци на ХХ век. Автор е на много произведения, а през 2001-2003 спечелва прозвището  „Писателя на Ню Йорк“. Въпреки че е израстнал в тежки условия и без работа, той се превръща в успешен американски писател, романист и сатирик. Неговите произведения на изкуството се изразяват в множество книги от едно по-различно време, но с много полезни и запомнящи се фрази и до днес. Неговият стил е разпознаваем и неповторим. Затова и реших да споделя на всеки, който навлиза в сферата на писането, някои полезни съвети от една велика личност. 

Една от неговите интереси фрази звучи така:

„Вярвам, че четенето и писането са най-полезните форми на медитация, открити някога. Като четем произведенията на най-интересните умове в историята, ние медитираме с нашия ум и с техния. За мен това е чудо.“  

                                                                                                                                             Кърт Вонегът

Съветите на Кърт Вонегът за по-добро писане и моята гледна точка

Съвет 1: Използвай времето за размотаване по такъв начин, че после да не го считаш за изгубено

Моята гледна точка: 

Понякога се обвиняваме, че не правим достатъчно, за да се реализираме като контент специалисти – че не сме достатъчно време пред компютъра, за да пишем и развиваме креативността си, че си почиваме, а не работим (защото сме у дома си и разполагаме по всяко време с компютър) и т.н. 

По подобен начин се почувствах скоро (по време на коледните празници), въпреки че периодът беше много релаксиращ за мен. Почивах близо две седмици, а свърших някои неща общо два-три дни по 3-4 часа. Замислих се, че пропилях времето си в мързелуване и повече похапване. Оказа се, че изобщо не беше така. Стартирах новата година с повече идеи, работех по-бързо, чувствах се енергична и много позитивно настроена, с готовност за отправяне на нови, по-смели предизвикателства. Може би подобен тип размотаване е полезно на всеки!

Съвет 2: Осигури за всеки читател поне по един герой, в когото да се разпознае

Моята гледна точка:

Без значение дали става въпрос за писане на книга, на блог статия или представяне на друг тип информация, четящият очаква да се “слее” с обстановката. Това „ражда“ у читателя още по-голямо желание да допрочете написаното. Виже още „Как да пишем „пристращяващи“ статии.  Човешкият ум е готов много лесно да се разпознае в текста на песен, в някоя кратка фраза, в блог пост или книга. Трябва просто да проявите нюх и да помислите по-задълбочено в тази насока. 

Съвет 3: Всяко изречение трябва да прави едно от двете неща – да представя герой или да напредва в действието

Моята гледна точка:

В уеб контентът е почти същото – представянето на даден продукт или услуга трябва да е направено по деликатен начин. Важно е да разясни повече – основни характеристики, начин на употреба, ползи и т.н., за да подтикне към действие.

Съвет 4: Пиши, за да задоволиш един единствен човек. Ако искаш да разпръскваш любов по целия свят и всеки да те хареса – историята ти ще куца

Моята гледна точка:

До този извод е достигнал Кърт Вонегът в писането на своите книги. По този начин трябва и да действа всеки копирайтър, според мен – старайте се към задоволяване на конкретната таргетирана група според бранша, в който пишете! Вникнете в детайли и проучете конкуренцията, за да представите по-обширна, полезна и увлекателна информация на заинтересованите лица.

Съвет 5:  Давай на читателите колкото се може повече информация и колкото се може по-бързо 

Моята гледна точка:

5 Съвета на Кърт Вонегът за по-добро писане и моята гледна точка за уеб контентаВсеки читател или потребител в интернет пространството желае да получава солидно количество информация. По-честата показност в социалните мрежи, например, води до запомняне на бранда. Потребителят осъзнава, че текстовете му дават нужната полезност и информираност. По този начин всеки е склоенен да пристъпи по-смело към Вас – към покупка на стока или поръчка за изпълнение на услуга, която предлагате. 

 

Spread the love

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

MenuHome