fbpx

Post Detail

Как да пишем страхотни текстове за социалните мрежи?

Писане на съдържание за социалните мрежиСоциалните мрежи се превърнаха в платформа, която умее да въздейства на човек до голяма степен. Те служат за получаване на ценна информация, за забавление, за откриване на търсените продукти, за комуникация и т.н. Конкуренцията в създаването на текстове също се увеличава, така че трябва да бъдем изобретателни, когато пишем. Нужни са убедителни, достоверни и вдъхновяващи думи, за да превърнете поредната публикация в “шедьовър”.

Как да пишем страхотни публикации за социалните мрежи?

Ето няколко похвата, с които ще се справите успешно с тази задача:

Внимавайте със заглавията, които пишете

Много често се случва заглавията да бъдат неясни и неотговарящи на съдържанието по-долу в блоговете. Освен това, точно заглавието е ключът, който грабва читателя. Ако не е достатъчно креативно и интересно, то няма да пристъпят към кликване, а вие няма да получите трафика към уебсайта. Заглавието трябва да грабне така, че дори човек да няма време да прочете публикацията в момента, да пренебрегне друго задължение и да го направи!

 Бъдете уникални

Важно е да можете да убедите, че това, което пишете, е ценно. Блог статиите, както и всяка друга публикация в социалните медии, е една борба за надмощие – аудиторията трябва да вижда, че получава нещо различно от масовото, за да търси и да се абонира точно за вашите текстове.

Фокусирайте се предимно върху интересите на потребителите

текстове, писане на съдържание, уникално съдържание, контентТова правило важи за всеки бранш във всеки един момент. Социалните мрежи събират хора с еднакви интереси и главната насока трябва да пада върху тях. Разбира се, че това не означава вашият бранд и популяризирането му да остава в сянка, а просто да не се набляга прекалено много на него. 

 

Пишете толкова, колкото е нужно

Важно е за какво пишете – за фейсбук страница, за инстаграм, за блог и т.н. Ясно е, че някъде са нужни кратки изречение и конкретни думи, а например в блога дължината може да варира значително. Хората знаят откъде какво да очакват и търсят точно това. Изрежете това, което е излишно, и допълнете, където е допустимо!

Задайте въпроси, които ангажират

Копирайтинг, писане на съдържание, Веселка Проданова, копирайтърТекстът, предназначен за социалните мрежи, трябва да бъде кратък, но да ангажира аудиторията. Трябва да ги подтикнете да кликнат към текст или конкретен продукт, за да получат повече информация. Очакване винаги има – това е всеизвестен човешки инстинкт. Точно затова най-добре влияят въпросителни думи и изречение от типа : “какво”, “как”, кога”, защо”. Тези думи има способността винаги да задържат вниманието.

Пишете, съкращавайте и коригирайте 

За жалост не винаги се получава перфектната публикация от първия път – всъщност почти никога не се получава така! Важното обаче е да имате генерална идея и да направите проучване по темата. Тогава ще осъществите мисията си, макар и с леки корекции. В началото на практиката винаги е по-трудно, но след това и писането ще се превърне в рутина, до известна степен. Опитайте се да грабнете вниманието на читателите, “обувайки се в техните обувки”. 

Проверете правописа и граматиката

Препрочитайте готовия текст преди публикуване. В хода на писане се допускат грешки, които трябва да се коригират, за да звучат по-добре граматически. Правописните грешки не оставят добро впечатление нито за автора, нито за бранда, за който пишете. Вгледайте се в семантиката на употребените думи в отделните изречения.

Избягвайте паразитните думи

Бъдете по-изобретателни, макар и да ви се “лее речта” с паразитни думи, които често се използват. Сред тях са “ може би”, “вероятно”, “опитайте” и други. Би било добре да бъдат заменени с по-подтикващи към действие думи – “само сега”, “най-добрите промоционални условия” и т.н. Включвайки ги още в заглавието, ще постигнете още по-голям интерес към публикацията в социалните медии.

 

 

 

Spread the love

2 Comments

 1. 16.02.2020 at 0:34

  AffiliateLabz

  Отговор

  Great content! Super high-quality! Keep it up! 🙂

  1. 26.07.2020 at 15:48

   veselka

   Отговор

   Thank you! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

MenuHome