fbpx

Post Detail

Създаване на блог постове в блога

Трябва ли и кога да актуализирате старото съдържание в блога?

Актуализирането на старо съдържание винаги е добра идея, но не е и наложително. Най-добрите причини да наемете копирайтър за допълване на блога, редактиране или изграждане на съдържание от нулата са, за да представите актуална, интересна, свежа и подходяща информация на читателите ви.

Трябва ли да актуализирате старото съдържание?

Блогът е като една голяма книга, в която разказвате интересни истории и давате полезна информация на вашата аудитория. Разбира се, най-важното е да акумулират с вашия бизнес, за да носят ползи и за вас.  

В случай че в началото сте стартирали с не много подходящи блог постове или такива, които доста се отклоняват от темата (нормално е, когато сте начинаещи и решите сами да се заемете с тази задача), би било по-разумно да замените съществуващото съдържание, актуализирайки го с нови публикации

Едно е сигурно: всеки блог трябва да се обогатява със съдържание, филтрирано по отделни категории. По този начин бихте осигурили лесно навигиране на всички текущи и потенциални потребители, когато търсят конкретна информация. 

Кога е добре да актуализирате старото съдържание в блога?

Няма правила, които да определят категорично честотата на актуализация на блога във вашия уебсайт. Водете се от вашите цели и се доверете на копирайтър, който може да ви даде препоръки и насоки за съществуващото съдържание и евентуалния път за възход.  

Ето няколко примера за това какво би довело до необходимост да пристъпите към актуализирането на блог постовете:

Когато съдържанието стане неуместно (нерелевантно)

Информацията се променя с времето. Тя е вярна за времето, в което е написана, но често се променя след месеци или година. 

  • Например, ако една практика за копирайтинг е била успешна, то в бъдеще се променят нещата – навлизат нови техники, похвати и правила за добро писане
  • Друг пример е с изискванията при пътуване по време на COVID-19 – с времето тази информация става ненужна и неуместна
  • Както и с всички статии като най-добрите книги или филми за 2019, най-доброто аудио за 2020 и т.н.

Можете и да промените съвсем деликатно съществуващо съдържание, заменяйки някои остарели новини с новостите, които са настъпили. Така ще “вдъхнете живот” на стара блог статия, която ще предоставите на своята аудитория по нов, по-актуален и достоверен начин. 

Когато анализите показват слабо представяне в трафика на уебсайта

Както вероятно знаете, вече е важно да се качва стойностно съдържание, а не просто текст. SEO-то (оптимизацията за търсачките) е важен елемент за получаване на трафик към уебсайта ви. Това означава, че, ако желаете по-добри класирания в търсачката, трябва да помислите за редактиране или актуализиране на старото съдържание. 

Най-лесно измеримият инструмент за успеха, са всички ответни реакции от вашата аудитория – харесвания, споделяния, гледания, коментари. 

Ако настъпят промени във вашия бизнес

В случай че сте направили нова стъпка към развитие на вашия бизнес, то тогава със сигурност трябва да го отразите и в блога. 

Можете да обогатите стари статии, в които изброявате целия си асортимент от продукти, с новите, които вече продавате. Направете същото, ако разширите услугите, които предлагате. Ако имате подобрение по отношение на обслужването, също. 

Когато съдържанието е старо

Тук ще възникне въпросът: “Кога едно съдържание е старо?”. За съжаление, отговорът може да е дори дни или седмици. Разбира се, в повече случаи говорим за година и повече. Истината е, че колкото по-често променяте съдържанието, толкова повече потребители ще достигнат до него. Факт е, че през първите няколко дни от публикуването на блог статията получавате най-много трафик към уебсайта. След това фурора спада. 

И все пак, има някои признаци, които показват кога една блог статия “остарява”. Ето кои са те:

  • Информацията вече не е актуална
  • Не минава никакъв трафик през конкретния блог пост
  • Не отразява моментните позиции на бизнеса
  • Някои или нито една от обратните връзки към публикацията не работят
  • Източниците или препратките към дадени връзки вече водят към неработещи страници на уебсайтове

Когато просто сметнете, че е време да го направите!

Добрата новина е, че всеки блог пост може да се заличи много лесно, както и да се актуализира. Ако утре ви хрумне тази идея, просто го направете. Читателите едва ли следят датите, на които сте публикували, но пък биха могли да разпознаят, че някои заглавия и текстове звучат някак старо и изхабено. 

Така че, ако искате да актуализирате нещо, потърсете копирайтър, с когото да работите. Препочръвам ви заедно да направите план за създаване на ново съдържание, защото вие познавате най-добре бизнеса си, а специалистът знае как да борави добре с думите.

Не мислете, че актуализацията на старото съдържание е нещо, с което трябва да ангажирате цялото си свободно време. Първо го прегледайте, а след това го възложете на професионалист в сферата. Помислете и за какво ново може да се пише. Информация, с която да изпъкнете сред читателската си среда.

Spread the love

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

MenuHome