fbpx

Post Detail

силата на ключовите думи

Силата на ключовите думи и фрази

Замисляли ли сте се, че ежедневно търсите информация в интернет? Може би откъде да си поръчате обедно меню, какъв подарък да направите на половинката си или какво да изберете за рождения ден на детето? Онлайн пространството ни дава точна и ясна информация, благодарение на зададените критерии на търсене. И как се случва това? Само с изписване на няколко ключови думи и фрази в полето за търсене. Ето затова ще си говорим в настоящата статия. 

Какво представляват ключовите думи?

Ключовите думи са всички онези фрази, с които отделният потребител борави, когато търси нещо конкретно, основно в Google. Всяка пазарна ниша има основни и второстепенни ключови думи, които се селектират на база обем търсене на месечна база. Те са ориентир за това кои думи трябва да използвате в текстовете, когато предоставяте информация (ново съдържание) на вашата аудитория. 

Силата на ключовите думи е голяма. Знаете ли, че да намерите най-правилните ключови думи е може би 20% от успеха на вашия сайт в търсачките?

Те са основна стъпка за добре развиващия се онлайн бизнес, който, до голяма степен, е обвързан със съдържанието. Проучването на всички онези релевантни фрази, с които потребителите си служат, помагат за изграждането на една една добра основа, „облечена“ в уебсайт за вашия бизнес. 

Видове ключови думи

Видовете ключови думи могат да бъдат обособени по няколко признака. Ето кои са най-съществените според мен:

Ключови думи според конкуренцията на пазара

  • Висококонкурентни – това обикновено е една дума, която е доста трудна;
  • Средноконкурентни – те включват думи или изрази от една-две думи, които се определят като средно трудни;
  • Нискоконкурентни – те са лесни и обикновено дълги думи и изрази.

Според поведението на потребителя

  • Информационни – потребителят търси нещо конкретно, което да го информира. Търсенето е по-общо (например, видео игри, дамски дрехи, детски играчки и т.н.). Тук се вмъкват висококонкурентните ключови думи;
  • Думи за търсене с цел действие – потребителят има по-специфично търсене, търси да извърши нещо конкретно. Това е например, търсене на покупка на детска играчка (търсене на продукт) или създател за блог постове (търсене на копирайтинг услуги). Търсенето на ревю и абониране за бюлетин също папада тук. Думи за търсене с цел действие обикновено са средноконкурентни и нискоконкурентни ключови думи. 
  • Думи или изрази за търсене по бранд (навигационни)тук търсенето е още по стеснено. Потребителят навигира в конкретен сайт, в който търси конкретен продукт на даден бранд. Тук се включват също средноконкурентните и нискоконкурентните ключови думи.

С какво ще  бъде полезен анализът на ключовите думи за вашия бизнес?

Изготвянето на анализ на ключовите думи може да се извърши по много различни начини – с различни методи или чрез специализирани софтуери за SEO оптимизация. Основната цел на всеки уебсайт е той да бъде оптимизиран в търсачката, за да се показва на потребителите, а част от това се дължи на правилно използваните фрази в цялото съдържание. 

Благодарение на правилните думи (основни и второстепенни ключови думи), с определена честота на употреба, вашият бизнес ще достига все по-бързо до целевата ви аудитория. Това, от друга страна, ще доведе до разпознаваемост на марката, популярност, повече клиенти и генериране на повече продажби. 

Препоръчително е анализът на ключовите думи да бъде задълбочен и да се направи преди създаването на уебсайт за бизнеса ви, чиито страници ще бъдат запълнени с ясно, точно, конкретно, разбираемо и целенасочено съдържание. 

Ето на кои въпроси може да отговори добре изготвения анализ на ключови думи:

  • Какво точно търси потрбителя?
  • От каква информация се нуждаят хората, за да пристъпят към поръчка на продукт или услуга?
  • Какъв обем от хора търсят точно вашата услуга?
  • Какви са характерни особености на вашата целева аудитория?

Защо да изберете комплексна копирайтинг услуга?

Когато се обърнете към специалист по съдържание, т. нар. копирайтър, вие очаквате да получите оферта за конкретния ангажимент. В тази цена е включена комплексна работа, която обхваща проучване на пазара/нишата и конкурентите, анализ на ключови думи и изрази, които се класират ежемесечно, чернови, корекции и оформяне структурата на текста.  

Всичко това, т.е. комплексната копирайтинг услуга, носи стойност на бизнеса ви. Съдържанието представя цялостно вашия продукт или услуга – трябва да е “блестящо написано” и същевременно полезно, интересно и разбираемо. 

Ключовите думи и фрази, споменати в текстовете ви, с правилната честота, достигат до набелязаната цел. Бизнесът “не спи”, а очакванията на потребителите са да получават все по-честа и пълна информативност за вас и вашия бранд.  

Бъдете отговорни към съдържанието, което поднасяте на вашите текущи и потенциални клиенти!

Spread the love

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

MenuHome