fbpx

Post Detail

привличане на клиенти с копирайитнг услуги

7 начина за привличане на нови клиенти

Търсенето на клиенти е един от най-големите страхове на всеки начинаещ търговец или предприемач, предлагащ услуги. За да работи ефективно един бизнес план, трябва да привлечете клиенти, които да генерират все повече печалби. Може би всеки ден се питате как да се случи това? Да започнете ли изобщо мечтания бизнес? Не съществува универсална формула за решаване на казуса, но има няколко начина, които са доказали своя успех във времето.  

7 начина за привличане на нови клиенти

Привличането на нови клиенти е процес, който изисква добър план за действие, съобразен с вашия определен бюджет. Прилагането на следващите съвети  може да ви помогне да разработите успешна стратегия в тази насока:

Изградете краткосрочна и дългосрочна стратегия с ясна визия и цели

На първо място, трябва да имате ясни цели и виждания за стъпките, които ще следвате по пътя на привличане на нови клиенти. Най-важното е да заложите лесно измерими и цели, които са постижими за вас. Не забравяйте да поставяте ясни граници (срокове), за да следите на къде се движи вашия прогрес. 

За да се справите добре с поставянето на целите, трябва да имате яснота относно настоящите си клиенти – те са вашето ядро. Обърнете внимание на навиците при пазаруване на вашите потребители, как те взаимодействат с бизнеса ви. Необходимо е да се създаде точен профил на различните групи клиенти, а това включва поведение, демографски фактори и други интереси, които биха били в полза за вас. Само така ще откриете подобна аудитория на вашата, която лесно ще привлечете.

Предложете въздействащо съдържание, което се чете и намира лесно

Съдържанието е “стълбът, на който трябва да опрете вашата стратегия”. Днес потребителското мислене е по-различно. Те желаят да вземат решение за покупка сами, а не да им се “натрапва нещо в очите”, т.е. не искат да им се продава директно. 

Тук ролята на предприемача е да възложи съдържанието си на професионален копирайтър, който ще работи в негова полза. Запомнете, че съдъжранието е всичко онова, което настоящите и потенциални клиенти виждат и четат за вас. Съдържанието е вашето представяне – на вас и вашия бранд. 

Опитаният копирайтинг специалист ще поднесе всичко онова, което аудиторията очаква, за да може да им помогне да вземат информативно решение. Текстът увеличава и разпознаваемостта на бранда, а и един от най-добрите способи за продажби  е именно “viral (вирусно) съдържанието”. 

След като откриете правилния човек за създаване на съдържание във вашия уебсайт, социални мрежи и други канали за комуникация, просто му възложете да го прави редовно, за да може заинтересованата аудитория да бъде в крак с актуалните новини, кампании, продукти и други новости около вашия бранд. 

С правилното съдържание ще постигнете удовлетвореност на потребностите на вашата целева група.  

Поддържайте вашия уеб сайт и други канали актуални със съдържание, което удовлетворява потребностите на целевата аудитория.

Помислете за разнообразие в маркетинговата стратегия

Заложете на много маркетинг на различни нива. Обширната маркетингова стратегия работи добре за всеки бизнес. Започнете с всички възможни безплатни инструменти, за да се покажете във всички възможни канали за реклама. 

А след това инвестирайте в платени реклами по радио и телевизия, в социалните мрежи, печатни такива и други. Имейл маркетингът също е способ, с който можете да привлечете потенциални клиенти. В случай, че откриете, че някои канали не работят за вас, премахнете ги. Насочете се само към тези, които биха ви донесли успех. 

Възнаградете лоялните си клиенти

Въпреки, че търсите начин за привличане на нови клиенти, никога не пренебрегвайте текущите. Задържането на тези, които вече са поръчвали продукти или услуги, веднъж или няколко пъти, е също толкова важно. 

Растежът на бизнеса се гради на база текущи и потенциални клиенти. Стимулирайте редовните покупки с бъдещи отстъпки, ваучери и други подобни инструменти за лоялност. Вашите верни клиенти купуват повече и по-често. Също така средната стойност на техните поръчки обикновено е по-висока. Създайте лесна и стимулираща лоялна програма, в която клиентите да пожелаят да се включат. Всеки обича да получава награди, а това е стимул за повече покупки!

Осигурете лесно пазаруване

Двата най-важни фактора за покупка са цената и лесната поръчка. Ако клиентите харесат вашите продукти, те са склонни да ги сложат в потребителската кошница веднага. В случай, че потенциален клиент цъкне несъзнателно на друго място, което го препраща в друга страница или към друг продукт, трябва да може лесно да се върне назад.

Запомнете, че разни трикове (различна цена в потребителската кошница, скрити такси, висока стойност на доставката, трудност при замяна или връщане) могат да откажат завинаги потребителя от покупка. Постарайте се да осигурите бързина в процеса на поръчка, хората се изнервят бързо. 

Разберете защо някои посетители на уебсайта ви не са направили покупка

Направете т.нар. ретаргетиране на посетителите в уебсайта. Някои потребители имат нужда от ново стимулиране, за да завършат оставена поръчка. За да върнете хората, оставили своите кошници, можете да използвате различни техники, като ретаргетинг на реклами и различни кампании за възстановяване чрез имейли. По този начин можете да настроите изпращане на имейли при всеки отказ от покупки, които са поставени в потребителската кошница. Единственото, което трябва да съобразите, е персонализираната информация относно връзката с видовете продукти спрямо всеки клиент. Можете да им предложите по-добри условия, ако купят сега – промоции, оферти две в едно и други.

Клиентите искат да получават информация от много канали – осигурете им го!

Клиентите имат изградени навици преди да се ангажират с покупка. Повечето взаимодействат с бизнесите по много различни начини – търсят информация, попадат на реклами, гледат видеа, снимки и други. Едва след като се информират добре от всички възможни канали, са готови да пристъпят към покупка. 

Затова трябва да се уверите, че познавате добре целевите групи, към които насочвате вашето съдържание, рекламни кампании и други инструменти за достигане до тях. Не пропускайте заинтересовани потребители, които могат да се окажат потенциални клиенти. Осигурявайте им редовно и многоканално преживяване. В началото това е трудно, но винаги можете да синхронизирате постването в няколко медии и да използвате други иновативни похвати.

След като прочетохте някои от съветите за привличане на нови клиенти, мислите ли, че до сега сте правили достатъчно? Оправдани ли са вашите действия, или трябва да положите повече усилия? Помислете, преразгледайте текущата ситуация и “извадете от ръкава” някоя нова идея (или приложете предложените от мен)!

Spread the love

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

MenuHome