fbpx

Post Detail

Контент маркетинг

Как контент маркетингът се променя и какво да очакваме в бъдеще?

Масовият достъп до интернет превърна контент маркетингът в способ за създаване и споделяне на информация, фокусирана към привличане и задържане на определена аудитория. Днес е необходимо не просто съдържание, а стратегически маркетинг подход, който стимулира дадена група хора да се превърнат във ваши клиенти. Налице са много повече фактори, които влияят на генерираните продажби. 

Разработването на успешна контент маркетинг стратегия изисква много повече усилия днес

Подобно на много други професии, така и в маркетинг съдържанието нещата се променят. Преди време се свързваше най-общо с изготвянето на блог постове, но днес  съдържателният маркетинг трябва да умее да заинтригува целевите аудитории – в социалните медии, посетителите на уебсайта ви, получателите на имейлите ви и т.н. Познавайки техниките и способите за добрия контент маркетинг в момента, ще успеете да достигнете до всеки потенциален клиент, без значение къде се намира.

Имайте предвид, че по-големите възможности за споделяне на публикации (Фейсбук, Инстаграм, Тик Ток, LinkedIn и др. платформи) не е единственото нещо, което се е променило, видът съдържание вече е много по-широкообхватен. Хората продължават да четат блог постове, но очакват да им предложите различни варианти съдържание (рийлове, информативни видеа и др.), така че инвестирайте в тази насока. 

Стратегията за маркетинг съдържание е най-лесно разбираема, когато знаете ясно – къде се намира вашият личен бранд в момента и какво е нужно, за да го развиете (какви са бъдещите стъпки, които трябва да следвате).

Динамичният свят на маркетинг съдържанието

Контент маркетингът няма как да бъде статукво, след като онлайн комуникацията също се променя. Всички социални медийни платформи са актуални и дават някакъв вид информация, която все повече се засилва. Това “разглезва потребителите” – техните очаквания се засилват започват.  Очакват да получават повече, по-интересно и различно съдържание

Добре е да обърнете внимание на още един аспект, а именно, че различните социални платформи имат различен алгоритъм на работа и различна аудитория. Оттам следва, че съдържанието трябва да резонира със съответната платформа, за да можете да извлечете максимума от начина, по който можете да достигнете до крайните клиенти.

Разширете или персонализирайте концепцията си, за да отговорите на индивидуалните нужди на вашата целева аудитория. Нужно е да изпробвате с всичко, за да увеличите продажбите си – блог постове, безплатни pdf книги, уебинари, видеоклипове, подкасти.

Подготовка за бъдещето на маркетинга на съдържанието

Трудно е да се каже със сигурност накъде точно ще се насочи маркетинг съдържанието в близкото и далечно бъдеще. Знае се само, че ще продължи своята трансформация. Всичко зависи от развиването на новите предпочитания на потребителите. Фокусът на всяка компания трябва да е насочен към това, което търси таргетираната група. Всеки предприемач трябва да следи и опознава навиците на аудиториите си, за да изготви и реализира успешен маркетингов план за съдържание

Бъдете в непрекъснат синхрон с аудиторията си и се съсредоточете над тези от тях, които реално се интересуват и ангажират с вашето съдържание. Следвайте ги и със сигурност ще се справите в така динамичния свят на контент маркетинга.

Какво трябва да знаете, когато създавате съдържание за вашата аудитория?

Има някои важни неща, които не бива да пренебрегнете:

Помислете за заетата си аудитория и за тези, които са в непрекъснато движение

Ежедневието е все по-динамично и натоварено, така че и съдържанието трябва да се впише в цялостната обстановка. Това е нещо като модните тенденции – трябва да предлагате актуални модели дрехи и обувки, защото това започва да се търси, когато се наложи конкретна мода. Това не означава, че трябва да правите единствено кратко или само видео съдържание, но изпробвайте дали аудиторията ви е заинтересована от този тип.

Подкастите са чудесно решение за всеки, който пътува към или от работа към дома си. Други биха предпочели да тренират и да изслушат нещо интересно на слушалките си. Фейсбук страницата с някакво кратко и конкретно съдържание и впечатляващ снимков материал също може да подтикне клиента към действие.

Не пренебрегвайте създаването на дълго съдържание

Това, че продължителността на вниманието е кратка, не означава, че няма аудитория, която не търси подробен, полезен и съдържателен текст. Качественият контент винаги се отсява от масовото, което се пише в дадена ниша. Със сигурност едно е ясно – не трябва да се насочвате само към един вид съдържание, а да изпробвате с различни формати. 

Например, вместо прекалено дълъг блог пост с 2000-3000 думи, бихте могли да направите електронна книга, която да предложите за безплатен достъп. Комбинацията от съдържание с различни дължини е чудесно решение за задържане интереса на аудиторията.

Създайте съдържание според вашата аудитория

Съсредоточете се върху най-главното – търсенето на нови клиенти и задържане на сегашните. Успешните маркетинг стратегии вървят редом с доброто SEO, така че не пропускайте да оформите текстовете си така, че да се харесат и на търсачките. 

Това означава:

  • добра структура;
  • привличащо вниманието заглавие и кореспондиращи с него подзаглавия;
  • ключови думи

Реализирането на продажби на продукти или услуги става все по-интересно. Контент маркетингът не е това, което беше. Влагайки повече в иновациите, които настъпват, имате по-голям шанс за успех.

Spread the love

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

MenuHome